follow

CUTIUŢA CU AMINTIRI (XXIX): HATTRICK-UL LUI ISTVAN NYERS

În mai, la cel mai recent Derby della Madonnina, Diego Milito a devenit primul interist de la Istvan Nyers care a înscris un hattrick împotriva Milanului. Între cele două performanţe s-au scurs aproape 60 de ani.Meciul despre care vorbim s-a jucat pe 1 noiembrie 1953, în etapa a 8-a din Serie A. Inter, deţinătoare a titlului de campioană, începuse sezonul excelent. După primele şapte runde, nerazzurri erau neînvinşi şi pierduseră doar două puncte, ca urmare a egalurilor cu Legnano şi Roma, ambele în deplasare.

Antrenorul acelei echipe era Alfredo Foni, iar formula tip îl avea în poartă de celebrul "Kamikaze" Ghezzi, în apărare jucau Giovanni Giacomazzi, Bruno Padulazzi şi căpitanul Attilio Giovannini, la mijloc făceau legea Fulvio Nesti, Maino Neri, Bruno Mazza şi suedezul Lennart Skoglund, în timp ce Gino Armano, Benito Lorenzi şi Istvan Nyers erau responsabilii cu golurile.

Nyers şi Skoglund erau preferaţii preşedintelui Masseroni, care îi răsplătea cu o generozitate infinită”, şi-a amintit Sergio Brighenti, un puşti de 21 de ani la vremea aceea, care a petrecut trei ani la Milano, jucând 40 de meciuri şi înscriind de 20 de ori, o medie respectabilă chiar şi în prezent.

Amintirile mele sunt clare. Acel Inter avea o linie de atac formată din Nyers pe stânga, Lorenzi în centru şi Armano pe dreapta. Eu intram în locul unuia dintre ei atunci când se accidentau. Destul de rar, e adevărat. Nyers era cu adevărat bun. E de ajuns să consultaţi cronicile din acea perioadă. Era rapid, de neoprit cu mingea la picior, şuta şi cu stângul şi cu dreptul, avea curajul unui leu şi un rar simţ al golului. Pe scurt, un uriaş”, a mai povestit Brighenti pentru Gazzetta dello Sport, la moartea fostului său coleg din 2005.

Istvan Nyers, maghiar născut în Franţa, la Merlebach, acolo unde tatăl său lucra ca miner, şi-a făcut un nume în fotbal evoluând pentru Ujpest şi Stade Francais, înainte de a ajunge la Inter în 1948. Încă de la începutul carierei sale în Italia, s-a dovedit a fi un specialist al duelurilor cu Milan, până în sezonul 1953/54 reuşind să marcheze de opt ori împotriva rossonerilor. Dar momentul său de glorie rămâne cel din 1 noiembrie 1953.

Spre deosebire de Inter, Milan începuse destul de slab campionatul. Doar 2 puncte după primele trei etape şi un total de 9 puncte, cu trei mai puţine decât nerazzurri, la ora partidei. Dar la astfel de întâlniri, cifrele contează prea puţin, astfel că prima repriză a stat sub semnul echilibrului, Ghezzi fiind nevoit să intervină în două rânduri decisiv şi spectaculos, în stilul său caracteristic, pentru a păstra neschimbat rezultatul.

Dar după pauză a început show-ul lui Nyers, cel care reintrase în echipă după o accidentare. Atacantul nerazzurrilor a deschis scorul în minutul 50, cu un şut din apropiere, apoi a avut şansa de a face 2-0 aproape imediat, cu o lovitură de cap care a trecut puţin pe lângă. Nu a mai ratat la următoarea oportunitate, în minutul 54, când şutul ratat al lui Armano s-a transformat într-un assist perfect pentru jucătorul maghiar.

Cu 20 de minute înainte de final, Skoglund a obţinut un penalty, iar Nyers a transformat cu o execuţie în forţă, completându-şi astfel hattrickul perfect. Trei goluri consecutive şi în aceeaşi repriză. Trei goluri care au dus totalul său în Derby la 11, locul 3 într-un clasament all-time, la egalitate cu Gunnar Nordahl şi în spatele lui Shevchenko (14) şi Meazza (13).

La finalul sezonului, Inter avea să cucerească al doilea Scudetto consecutiv, premieră în istoria clubului, cu un punct în faţa celor de la Juventus, pe care nerazzurri i-au învins în meciul decisiv din returul campionatului cu un incredibil 6-0.

Nyers a plecat după acea stagiune, ajungând la Roma, unde a evoluat în următorii doi ani, pentru ca apoi să mai treacă pe la Barcelona (fără a bifa vreun meci), Lecco şi Marzotto Valdagno (Serie B). Nicăieri nu a mai strălucit la fel cum a făcut-o la Inter.

By Ionut Tataru with 0 comentarii

0 comentarii:

Leave a Reply