follow

INTER - BOLOGNA DIN TRECUT

Pentru a fi corecţi, ne vom aminti despre un Bologna - Inter. Un meci disputat pe 6 ianuarie 1988, în turul optimilor de finală ale Cupei Italiei, şi care a fost câştigat de nerazzurri cu 3-1, graţie hattrickului lui Pietro Fanna.Deşi probabil nu vă spune foarte multe, acest Fanna a fost unul dintre jucători importanţi ai anilor '80 în Italia, făcând parte din grupul celor doar cinci fotbalişti italieni care au reuşit să-şi treacă în palmares titlul de campion cu trei echipe diferite, alături de Giovanni Ferrari, Sergio Gori, Aldo Serena şi Attilio Lombardo.

Născut în 1958, la Grimacco, în apropiere de Udine, Fanna a crescut la juniorii friulanilor, înainte de a debuta ca profesionist pentru Atalanta, echipă alături de care a promovat în Serie A în 1977. În acelaşi an, a fost transferat de Juventus, pentru care a evoluat în următoarele cinci sezoane, perioadă în care a câştigat 3 Scudetti şi o Cupă a Italiei.

Pentru că la Torino era dificil să joace constant ca titular, în 1982 a acceptat oferta nou-promovatei Verona. Era începutul celor mai buni trei ani din cariera sa, totul culminând cu istoricul Scudetto obţinut de Hellas în 1985, iar în aceeaşi perioadă a bifat şi cele 14 selecţii în naţionala Italiei.

După ce a devenit campion cu formaţia gialloblu, Fanna a fost cumpărat de Inter, la Milano rămânând în următorii patru ani şi câştigând un nou Scudetto, cel din sezonul 1988/89. Cu toate acestea, nu a mai repetat prestaţiile de la Verona, decât cu mici excepţii. Una dintre ele a fost partida cu Bologna de care aminteam mai sus.

În acel început de ianuarie al lui 1988, jucătorul de bandă dreaptă a făcut probabil meciul carierei sale în nerazzurro. În minutul 15, reuşise deja dubla, pentru ca în startul părţii secunde să-şi completeze hattrickul cu o execuţie senzaţională din afara careului, Calificarea fusese practic rezolvată, în returul de la Milano, Inter impunându-se cu 3-0, prin două goluri înscrise de Serena şi o reuşită semnată de Ciocci.

Nu va mai atinge niciodată acelaşi nivel, iar după cucerirea titlului din 1989, s-a întors la Verona, de unde s-a retras în 1993, după ce a retrogradat de două ori în Serie B, în 1990 şi 1992. După ce a agăţat ghetele-n cui, s-a ocupat de echipele de tineret ale veronezilor, apoi, între 1998 şi 2002, a fost secundul lui Cesare Prandelli la Hellas şi Venezia.

By Ionut Tataru with 0 comentarii

0 comentarii:

Leave a Reply