follow

INTER - TORINO DIN TRECUT

Sunt convins că mulţi dintre voi cunoaşteţi, măcar în mare, povestea lui Il Grande Torino, fantastica echipă care a dominat fotbalul italian de o manieră impresionantă în anii '40. Puteţi afla mai multe AICI. Ceea ce se ştie mai puţin este că ultimul meci oficial al acelei adevărate maşini de fotbal a fost împotriva Interului, la Milano.Era 30 aprilie 1949, cu patru etape înainte de finalul campionatului. Inter reuşise, într-un fel sau altul, să ţină pasul cu echipa condusă din teren de Valentino Mazzola, tatăl lui Sandro Mazzola, şi să aibă la ora duelului direct cu formaţia granata cu patru puncte mai puţin. O victorie a nerazzurrilor lăsa deschis discursul pentru Scudetto, o remiză sau un succes al oaspeţilor pecetluia practic soarta titlului.

Torinezii aveau şi un alt motiv pentru care doreau să nu piardă la Milano. Preşedintele lor,  Ferruccio Novo, le-a promis că dacă se întorc cu un rezultat favorabil de pe San Siro, le va permite să călătorească la Lisabona, pentru amicalul împotriva Benficăi, organizat cu ocazia retragerii lui Francisco Ferreira, căpitanul "vulturilor” şi al naţionalei portugheze, bun prieten cu Mazzola, la care fuseseră invitaţi.

Surprinzător, meciul s-a încheiat fără goluri. Astăzi, un 0-0 în campionatul italian, într-un meci decisiv pentru titlu, nu ar surpinde pe nimeni. Dar atunci lucrurile stăteau altfel. Catenaccio încă nu făcuse carieră, Torino bătuse toate recordurile privind numărul de goluri marcate în anii precedenţi, iar Inter avea cel mai bun atac al acelei ediţii de campionat, lucru ilustrat cum nu se poate mai bine prin faptul că atacanţii să, Istvan Nyers şi Amedeo Amadei, au terminat pe primele două locuri în clasamentul golgheterilor.

Torino îşi atinsese aşadar scopul, iar jucătorii săi au primit undă verde pentru a merge la Lisabona, acolo unde au oferit un spectacol pe cinste, într-un meci cu şapte goluri, câştigat de Benfica cu 4-3. Însă la revenirea în Italia, pe 4 mai, s-a produs tragedia de la Superga. Două zile mai târziu, federaţia italiană a decis să proclame formaţia granata campioană.

În ultimele patru etape, Torino a jucat cu echipa Primavera, la fel cum au făcut şi adversarele sale. Puştii torinezi au câştigat toate partidele, onorând astfel numele celor pe care îi înlocuiseră fără voia lor. În final, diferenţa faţă de Inter a fost de 5 puncte, pentru că nerazzurri au obţinut doar trei victorii şi o remiză în ultimele meciuri.

By Ionut Tataru with 3 comentarii

3 comentarii:

 • mirifiq says:

  Lazio 0 - 1 Chievo
  Juventus 1 - 1 Genoa

  in momentul asta fericirea mea atinge cote ingrozitoare...cum faceauuuu giboniiiiiii ca n au primit penaltiiiiiiii =)))))))))) vaiii mama mea ce am mai raaass!!! contee parca acum s a dat jos din cocotier ba frate...

 • deki says:

  Asa se manifesta jegosii cand o partida e arbitrata corect,deci bucura-te ca i-ai vazut asa azi,rar o sa mai ai ocazia din pacate.

 • nerazzurr says:

  :))))))) sa radem cu cONTE ...da Doamne sa se intample la fiecare meci asa contra lor
  .Dumnezeu exista!

Leave a Reply