follow

PALERMO - INTER DIN TRECUT

Vă invit astăzi să facem o călătorie în timp până acum mai bine de 60 de ani. Pe 31 martie 1951, în etapa a 30-a a campionatului, Inter se deplasa la Palermo, un teren pe care nu mai câştigase din 1933, de la prima întâlnire directă disputată în Sicilia. Este adevărat, în cei aproape 20 de ani, se jucaseră doar cinci meciuri, trei dintre ele încheindu-se la egalitate, dar şi în aceste condiţii palmaresul era unul nedemn pentru nerazzurri.Lucrurile aveau însă să se schimbe în acea zi de primăvară, Inter reuşind să câştige cu 3-0. Un succes obţinut mai greu decât lasă să se vadă rezultatul. Nu se întâmplă prea des ca la o victorie cu un asemenea scor, principalul remarcat să fie portarul învingătorilor. Însă de această dată a fost cazul.

Când vine vorba despre portarii interişti, se vorbeşte în special despre Sarti, Zenga sau Julio Cesar, nume care au contribuit la perioadele de glorie ale clubului şi care au devenit adevărate etaloane în istoria lui. Angelo Franzosi este puţin sau deloc amintit. Asta deşi a apărat poarta nerazzurrilor timp de zece ani şi, la timpul său, s-a bucurat de simpatia fanilor, care l-au poreclit "Pisica Neagră", datorită calităţilor sale acrobatice şi a faptului că mereu purta un tricou negru.

Coechipierii i-au spus însă "Muşeţel", dintr-un motiv foarte simplu. Pentru a scăpa de emoţiile pe care le avea înaintea meciurilor, Franzosi îşi prepara de fiecare dată un ceai din această plantă. Probabil a făcut-o şi la partida cu Palermo, iar prestaţia sa a fost una incredibilă. Intervenţiile senzaţionale ale portarului interist, aflat la ultimul său sezon la Milano, au păstrat avantajul de pe tabelă pe care nerazzurri îl luaseră în minutul 5, prin golul lui Achilli, înainte ca dubla lui Nyers din partea a doua să stabilească rezultatul final.

În afară de paradele lui Franzosi, de urmărit şi acţiunea olandezului Wilkes de la primul gol.

By Ionut Tataru with 1 comentarii

1 comentarii:

Leave a Reply