follow

VÂNZAREA INTERULUI: ÎNTRE PASIUNE ŞI RAŢIUNE

Istoria Interului de după Al Doilea Război Mondial arată că toţi proprietarii clubului au ales să iasă din scenă la finalul unor cicluri mai mult sau mai puţin de succes, înţelegând că, la un anumit moment, pasiunea nu mai este suficientă pentru a face faţă unor noi provocări.

Image and video hosting by TinyPic

După ce a fost primul preşedinte care a condus Interul spre două titluri consecutive, Carlo Masseroni (1942-1955) a cedat echipa lui Angelo Moratti (1955-1968), omul care, ajutat de Helenio Herrera şi Italo Allodi, a transformat clubul într-un brand mondial. I-a urmat Ivanoe Fraizzoli (1968-1984), care, în ciuda puţinelor succese, a consolidat poziţia nerazzurrilor ca forţă importantă în fotbalul italian, înainte de a lăsa conducerea în seama lui Ernesto Pellegrini (1984-1995). Acesta şi-a început "domnia" cu achiziţionarea fostului Balon de Aur Karl Heinz Rummenigge, însă marile sale succese au fost titlul entuziasmant din 1989 şi cele două Cupe UEFA din 1991 şi 1994. Pus în umbră de Silvio Berlusconi şi al său Milan, dar şi de faptul că devenise tot mai contestat de fani, Pellegrini i-a vândut clubul lui Massimo Moratti la începutul anului 1995, dând startul unei perioade cu multe deziluzii, dar şi de succese unice.

Acum, după două sezoane dezamăgitoare, pare că ne aflăm în pragul unei noi schimbări prezidenţiale.

Un scenariu care împarte inimile fanilor în două. Un Inter fără familia Moratti este greu de imaginat, în condiţiile în care de numele lui Angelo şi Massimo se leagă cele mai mari victorii şi cele mai bune perioade din istoria clubului. Dar este tot mai clar că actuala situaţie, mai ales financiară, a ajuns într-un punct în care nicio variantă nu trebuie exclusă.

Ratarea calificării în Liga Campionilor doi ani la rând, rezultat al unei strategii defectuoase şi a unor investiţii tot mai mici, a adus clubul într-un moment de răscruce. Calea cea mai uşoară este ca Moratti să vândă echipa unui investitor puternic financiar. Dar pentru Moratti este un pas dificil. Şi, până la urmă, când vreodată a preferat Inter calea uşoară?

La fel ca şi Simone Nicoletti, cred că Moratti nu este încă pregătit să renunţe la Inter. Sunt convins că Il Presidente nu vrea să se despartă de clubul de care familia sa este indiscutabil legată fără a încerca o revanşă. Pentru că Moratti este, înainte de toate, un fan. Iar Inter este mai mult decât o afacere, este o pasiune.

Un club nu poate fi condus cu inima. Nu mai recunosc acest fotbal. Eu sunt un om din alte vremuri”, spunea Ivanoe Fraizzoli înainte de a vinde echipa în 1984. Este posibil ca şi Moratti să se gândească astfel. Şi probabil tocmai de aceea a acceptat să negocieze cu magnatul indonezian Erick Thohir.

Omul interesat să cumpere Interul are 43 de ani şi aparţine unei familii dintre cele mai bogate din Indonezia. Tatăl său, Teddy Thohir, este coproprietarul Astra International, un conglomerat care, în 2012, a facturat aproape 12 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, şi care are peste 120.000 de angajaţi. Cea mai importantă activitate a business-ului este cea auto, însă grupul lucrează şi în servicii financiare, agricultură, tehnologie informatică sau infrastructură. De asemenea, fratele mai mare al lui Erick Thohir, Garibaldi, are o avere de 1,15 miliarde de dolari, potrivit Forbes, obţinută în special din producţia de cărbune.

În schimb, Erick Thohir are alte preocupări. A studiat timp de cinci ani în Statele Unite şi are un master în economie, iar acum conduce Mahaka Group, o importantă companie media, care deţine mai multe ziare, televiziuni şi posturi de radio. Mai mult decât fotbalul, preferă baschetul, o pasiune dezvoltată în perioada petrecută la studii în America, fiind acţionar la Philadephia 76ers şi preşedinte atât al Federaţiei Indoneziene de Baschet, cât şi al Federaţiei de Baschet din Asia de Sud-Est. Cu toate acestea, fotbalul nu-i este străin, pentru că, anul trecut, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni la DC United, echipă din MLS.

Thohir pare a fi genul de proprietar care nu se implică personal în viaţa clubului. Adam Taylor, un jurnalist apropiat al echipei din Washington, a fost intervievat de FcInterNews şi a dezvăluit că magnatul indonezian a lăsat conducerea în seama partenerului său Jason Levien. După ce a cumpărat clubul din capitala Statelor Unite, Thohir anunţa că îşi doreşte să câştige un titlu cât se poate de repede. Investiţiile sale nu o confirmă însă. Mai mult decât atât, jucătorii aduşi nu s-au remarcat cu nimic, iar DC United se află pe ultimul loc în Conferinţa de Est, cu doar 5 puncte din 12 meciuri.

Jucătorii aduşi nu sunt superiori celor care jucau aici înainte de venirea sa. Mulţi dintre jurnalişti, printre care şi eu, credem că este vorba despre greşeli făcute de cei din conducere, nu de lipsă a banilor. Este adevărat şi că în MLS sunt anumite restricţii financiare şi nu se pot investi cifre ameţitoare în mercato”, a explicat Taylor.

Jurnalistul american consideră că este prea devreme pentru a da un verdict în ceea ce priveşte felul în care Thohir conduce clubul, deşi fanii nu-l apreciază din cauza rezultatelor slabe, şi spune că acţionarul majoritar încearcă să-şi păstreze promisiunea de a construi un nou stadion, un lucru care se pare că reprezintă un punct important şi în discuţiile cu Moratti.

Am văzut că depune eforturi considerabile în încercarea de a continua proiectul noului stadion, chiar dacă nu există încă toate condiţiile pentru a-l pune în practică. A implicat mulţi localnici în tentativa de a convinge autorităţile să acorde autorizaţiile necesare pentru construcţie. Apoi a delegat toate sarcinile oamenilor săi, punând la dispoziţie banii, dar fără să vorbească în public. De altfel, Thohir este întotdeauna absent, petrece aproape tot anul în Indonezia. Lasă gestionarea clubului în seama persoanelor care se pricep. Sincer, eu apreciez această latură a lui. Ştie că nu este competent când vine vorba despre fotbal şi îi lasă pe alţii să se ocupe”, a mai spus Taylor.

Declaraţiile ziaristului american ne ajută să ne facem o imagine în mare a lui Erick Thohir. Pe scurt, o persoană care conduce clubul ca pe o afacere. Este greu să ne imaginăm Interul astfel. Şi tocmai de aici vin probabil dubiile lui Moratti. Deşi suma pusă pe masă de omul de afaceri indonezian este tentantă.

Presa italiană scrie că Thohir oferă 260 de milioane de euro, după alte surse 280 de milioane, pentru 80% din club. Suma ar putea ajunge chiar la 300 de milioane pentru 100% din acţiuni, susţine Gazzetta dello Sport. De asemenea, magnatul indonezian ar fi dispus să vină cu alte 100 de milioane pentru a acoperi pierderile Interului şi să investească 60 de milioane în mercato.

Moratti pare însă că îşi doreşte o tranziţie graduală. Cedarea imediată a 30-40% din club acum, apoi vânzarea totală în următorii doi-trei ani. Este greu de crezut totuşi că cineva ar fi de acord să investească în condiţiile în care nu ar avea putere de decizie. Nu este însă exclus să se ajungă la un compromis. Thohir să accepte oferta lui Moratti, iar câţiva dintre oamenii săi de încredere să fie numiţi în posturi importante în Consiliul de Administraţie al Interului. Acordul ar urma în acelaşi timp să stabilească vânzarea progresivă a acţiunilor şi transferul treptat de putere.

Astfel, ambele părţi ar obţine ceea ce îşi doresc. Thohir ar deveni proprietarul unui brand încă important, chiar dacă în declin, iar Moratti ar putea lăsa clubul într-o situaţie mai bună decât cea actuală. Cu siguranţă că Il Presidente nu îşi doreşte şi nu merită o ieşire din scenă pe uşa din dos.

Sursa foto: ilpallonaro.com

By Ionut Tataru with 22 comentarii

22 comentarii:

 • mirifiq says:

  să mă lase cu chestiune de cuore, în ultimii 3 ani când și a bătut joc de clubul ăsta nu mai era de cuore? am toată admirația și respectul pentru presidente, dar scrie mai sus, un club nu se condice cu inima... nu mai ai bani dă te la o parte... și pe deasupra faptului ăsta avem și toți incompetenții n club.. numai e de cuore?

 • ovi jeco says:

  ceva trebuie sa se intample caci in aceste conditii nu se mai poate.In 2-3 ani ne batem la retrogradare

 • nerazzurr says:

  Sincer nu sunt in totalitate de acord cu tine.a facut multe pt Inter vina lui principala e ca se atasaza de niste oameni si nu i da afara nici daca lucrurile merg prost...vezi Branca...stafful medical...nu stiu daca el e singurul vinovat de ce s a intamplat dupa 2010 perioada in care in loc sa se faca reconstructie cu tineri stiinduse problemele financiare sa facut cu elefanti si dinozauri...raman la parerea ca daca ne axam pe primavera in marea majoritate + 2 3 achizitii CU CAP adica valori...nu eram asa si plus ca le crestea cota unor fotbalisti de la primavera gen Longo Alibec Mbae...etc...lin era Mou si chiar Mancini s a facut performanta datorita lor in primul rand pt ca s au impus si pt ca au valoare ...legat de Thohir banii sunt f importanti numai sa nu se intample ce s a intamplat la Malaga...adica sa nu fie doar un moft de al lui si atat...eu zic ca mai important e schimbarea anumitor oameni din club si aducerea unor profesionisti cu un proiect adevarat de viitor

 • Anonim says:

  Eu zic ca moratti nu va vinde inter,iar branca acum cativa ani transfera jucatori care castigau ch.league iar stafful medical ia pus pe picioare ptr 50 de meciuri sa castige tripla.Totul se rezuma pe langa profesionalism si pe incredere.

  tutti66

 • WTF says:


  ... apropo de declaratiile ziaristului American ... sa fim seriosi ... INTER nu este DC United ... cred ca ar face muuult mai multe investitii la INTER ... sa nu uitam cat de iubita este INTER in Indonezia ...

  ... mi.se rupe sufletul de Moratti dar e clar ca nu are bani pt. echipa ... mai rau decat acum nu are cum sa fie cu Thohir ... parerea mea ...

  PS. ... ce vrea sa insemne tranziţia asta graduala . dc nu ar vinde 100% ???

 • WTF says:

  ... pei ar putea sa puna o clauza ... ceva gen construirea unui stadion nou ... 100 mil. pt. transferuri ... etc. ...

  ... de exemplu .... ce l.ar impiedica pe nenea Thohir sa faca 3 ani investitii si dupa ce preia clubul de la Moratti sa nu mai bage nici1 ban ?

 • WTF says:

  @ IONUT ... ce iti spune instinctul ... o sa vanda Moratti ... ai vrea sa vina Thohir ? :)

 • Ionut says:

  Eu cred că o să vândă, da' doar în condiţiile lui. Şi tocmai de aceea nu cred că Thohir e "alesul". Oricum, nu-mi inspiră mare încredere...

 • Jerry says:

  Si in continuare nimeni nu vorbeste. Nimeni nu e in stare sa faca o conferinta de presa si sa vorbeasca despre sezonul trecut si despre planurile de viitor...

 • alex21 says:

  ba voi sunteti constienti ca nimeni nu investeste fara sa fie actionar majoritar si sa controleze clubul...poate doar fathi taher...iar eu nu cred ca Moratti isi doreste sa vanda clubul...

 • WooZie says:

  Cred ca la strama se refera ionut dar a uitat ghilimelele :)

  Eu sincer nu imi imaginez interul fara mm. E interul cu care am crescut si e unul din motivele pentru care iubesc aceasta echipa. Mm e un gentleman. Poate sa castige milan cate tilturi vrea, cand apare berlusconi la tv ma pufneste rasul. Un fel de steaua si becali (da ionut nu ma injura ca stiu ca esti fan steaua) dar in romania inca desi urmaresc campionatul nu pot sa fiu fanul ubei echipe.. steaua era aproape dar personajul respectiv e prea de tot.

  Oricum idea e ca daca mm nu mai poate sa lase echipe pe maine bune si sunt convins ca asa va face. Chiar saca vinde 100% din actiuni sunt convins ca va ramane cat se cat implicat in echipa

  Ce ma deranjeaza cel mai mult e ca nu iese cineva in fata sa zica ce se intampla.. si cand a vorbit mm, dupa cum a spus cineva foarte bine a reusit sa vorbeasca fara sa spuna nimic

 • deki says:

  Moratti daca nu mai baga bani si nu il mai intereseaza asa mult de Inter sa se dea la o parte. Nimeni nu uita ce a facut pentru Inter si cat suflet a pus. Inter a fost familia lui si Moratti a fost un suporter in primul rand dar daca nu mai merge treaba iar Inter e intr-un declin ingrijorator atunci sa plece.

  Daca nu pleaca si urmeaza un sezon de genul celui care a trecut,sunt convins ca ultrasii nu vor mai folosi aceleasi bannare si cuvinte cat de cat agresive si va fi mult mai grav si vom trai iar anii 2000-2005.

  WooZie@ Atunci imagineaza-ti-l fara Zanetti :)

 • mirifiq says:

  care dintre voi e de părere că moratti nu i dă ăluia 51 din club din cauza chestiunilor de cuore dar în schimb e dispus să i l ofere gradual pânâ la 100 e naiv... ioane cum ai ajuns la concluzia că nu ţi inspiră incredere, ce te a făcut să afirmi asta?

 • Ionut says:

  Zici că nu ţi s-a întâmplat niciodată să te uiţi aşa la un om şi să nu-ţi inspire încredere? :)

  La care adăugăm şi faptul că pare mai interesat de baschet decât de fotbal, plus că DC United o duce prost, bă! Da' prost, prost!

 • deki says:

  MIRIFIQ@ Stai linistit,ca nici eu nu ii inspiram incredere,ii ziceam la telefon ca sunt in tren dar are intarziere si el zicea ca sunt acasa si ca fac misto de el si a plecat din gara,deci suntem ok :))

 • droncr says:

  eu din cate am inteles, moratti nu are banii, nu ca nu ar vrea sa investeasca. nu uitati ca moratti a incetat sa mai bage banii seriosi in echipa odata cu razboiul din libia. compania lui moratti samaras(am uitat numele) avea contracte foarte bune pentru extragere de oetrol. odata cu uciderea lui gadaffi, americanii au pus mana pe contractele din libia. banii s-au impartit altfel. si chiar din acel moment moratti nu mai investia si el a inceput sa vb despre fair play-ul financiar.

 • Toata stima, tot respectul domnule Massimo Moratti pentru tot ce ati facut pentru INTER in toti acesti ani tristi si /sau gloriosi, dar cred ca a venit momentul sa lasati fraiele echipei unui om care sa poata sa readuca echipa in prim-plan, acolo unde ii este locul, si anume in topul celor mai mari echipe din istoria fotbalului. Respect!

 • Marius Buzuc says:

  daca ar fi sa vinda, moratti nu ar trebui sa vanda clubul indonezianului. clubul trebuie vandut tot unui italian. am motivele mele sa cred asta dar imi e greu sa le dezvolt

Leave a Reply