follow

MERCATO INTER 2013/14: UN SINGUR TITULAR CERT ŞI CÂTEVA PARIURI

Image and video hosting by TinyPic

„Inter are norocul de a avea fani care stau foarte aproape de echipă şi cunosc istoria clubului. Sunt instinctivi, dar inteligenţi”

Declaraţia de mai sus îi aparţine lui Massimo Moratti şi, într-un fel sau altul, am mai auzit-o şi în trecut. În aceste condiţii, e greu de crezut că suporterul interist poate accepta uşor ceea ce s-a întâmplat, de fapt, ceea ce nu s-a întâmplat, în acest mercato. E dificil de acceptat discursul etern privind austeritatea atunci când clubul cheltuie peste 40 de milioane de euro şi aduce un singur titular cert, şi acela de 33 de ani, vorbim despre Campagnaro, după un sezon încheiat pe locul 9.

Suporterii nerazzurri şi-au arătat din nou loialitatea, Inter fiind şi în acest sezon echipa care a vândut cele mai multe abonamente în Serie A. În acelaşi timp, în cealaltă parte a oraşului Milano, cineva vorbeşte despre „orfanii lui Kaka” şi speră că aceştia se vor întoarce la stadion odată cu revenirea brazilianului în Italia. Vorba lui Moratti, sunteţi inteligenţi, înţelegeţi ce vreau să spun. Măcar din respect pentru această loialitate necondiţionată, dacă nu pentru faptul că aşa ar fi normal, cineva din club ar trebui să iasă în faţă şi să dea nişte explicaţii. Dar asta este o problemă veche şi care, probabil, nu se va rezolva foarte curând.

În nemulţumirea mea nu sunt totuşi absurd. Înţeleg dificultăţile financiare ale clubului, faptul că acest mercato a fost condiţionat de negocierile dintre Moratti şi Thohir, de ratarea în al doilea sezon consecutiv al calificării în Liga Campionilor, de politica reducerii salariilor şi de scăderea preţului unor jucători importanţi ca urmare a eşecurilor sportive. De asemenea, admit că s-au făcut şi lucruri bune, cum ar fi, de exemplu, că mulţi dintre tinerii talentaţi de la Primavera sau de la prima echipă (Bardi, Mbaye, Benassi, Duncan, Obi, Laxalt, Longo) au fost împrumutaţi în Serie A, fără coproprietăţi sau opţiuni ulterioare de cumpărare. După un sezon în prima ligă, în schimbul acestora pot fi obţinute sume importante, dacă nu vor găsi spaţiu la Inter şi se se va decide vânzarea lor.

Dar, atunci când tragem linie, un asemenea mercato nu poate primi o notă mai mare de 5 (Gazzetta dello Sport a dat 6,5 şi încă mă întreb de ce).

Deşi Mazzarri a evitat de fiecare dată să vorbească despre mercato, stilul său de joc şi discuţiile din această vară ne pot ajuta să ne facem o idee în privinţa cererilor tehnicianului toscan. Acestea au fost un fundaş central, un jucător pentru banda dreaptă, un mijlocaş central şi, eventual, un atacant care să suplinească absenţa lui Milito şi să-i permită lui Icardi să crească liniştit. După ce s-a vorbit aproape toată perioada de transferuri despre Dragovic, Isla, Nainngolan sau Osvaldo, antrenorul s-a ales cu Rolando, Wallace, Taider şi Belfodil. Dintre cei doriţi, măcar doi ar fi fost titulari indiscutabili. Dintre cei veniţi, nici unul nu are acest statut.

Să facem o scurtă recapitulare. Dragovic era văzut ca o soluţie în cazul plecării unuia dintre Ranocchia şi Chivu. Pentru primul, Branca nu a reuşit să obţină cele 15 milioane de euro care a reprezentat suma minimă de la care ar fi plecat eventualele negocieri. În ceea ce-l priveşte pe Chivu, incertitudinea din jurul situaţiei sale a continuat până când românul, surprinzător, a ajuns din nou la cuţit. Până atunci, austriacul de la Basel acceptase deja oferta celor de la Dinamo Kiev, astfel că clubul şi-a întors privirea către vechii prieteni de la Porto, de unde l-a adus împrumut pe Rolando, jucător care a lucrat cu Mazzarri în ultimele şase luni ale acestuia la Napoli, cu prestaţii negative însă.

Isla a fost una dintre telenovelele verii, care a arătat că Inter şi Juventus nu pot sta la aceeaşi masă fără să încerce să se bată una pe cealaltă. Când s-a ajuns în cele din urmă la un numitor comun, Conte a blocat întreaga afacere, iar chilianul a rămas la Torino. În acel moment, Branca şi-a dat seama că nu are un plan de rezervă şi singura soluţie pe care a găsit-o a fost să trateze cu Chelsea un împrumut sec, fără drept de cumpărare, a lui Wallace. Un brazilian de 19 ani şi fără experienţă în Europa. Exact opusul jucătorilor cu care lucrează Mazzarri. Însă chiar şi în condiţiile acestei formule simple, trativele s-au prelungit foarte mult, iar lateralul sud-american a ajuns la Appiano aproape de sfârşitul perioadei de mercato.

În cazul lui Nainngolan, inflexibilitatea lui Cellino în timpul negocierilor a făcut practic imposibil transferul său, astfel că soluţia cea mai la îndemână a fost aducerea lui Taider, pe care Branca îl urmărea de mai multă vreme şi care, la fel ca în cazul belgianului, a fost recomandat de polivalenţa sa.

Pentru Osvaldo probabil că a existat interes, dar nu şi tratative propriu-zise, mai ales că suma cerută de Roma în schimbul său era una pe care Inter nu o putea oferi. A putut însă să o facă Southampton, ceea ce spune multe despre redimensionarea clubului. În orice caz, achiziţionarea unui alt atacant nu era neapărat o urgenţă, mai ales după transferul lui Belfodil de la Parma, o operaţiune complexă în care a fost implicat şi Cassano. Un artificiu financiar care a permis reducerea nivelului salariilor.

Totuşi, păcatul capital al lui Branca în acest mercato a fost faptul că nu a reuşit să vândă, iar atunci când a făcut-o, sumele obţinute au fost nesemnificative. Donati şi Caldirola au fost cedaţi pentru doar 5-6 milioane în Germania, în condiţiile în care făcuseră un European de tineret foarte bun. Pentru Silvestre, cumpărat definitiv de la Palermo în schimbul a 6 milioane, nu s-a găsit decât varianta împrumutului la Milan, la fel ca şi în cazul lui Schelotto, împrumutat la Sassuolo. De asemenea, oficialul interist nu a reuşit să găsească soluţii pentru Chivu, Kuzmanovic şi Pereira. Primul nu a fost dispus să ia în calcul varianta despărţirii, sârbul a refuzat oferetele de împrumut din Premier League, iar pentru uruguayan nu s-au găsit oferte acceptabile.

Punându-l la socoteală şi pe Mudingayi, cumpărat definitiv de la Bologna, deşi şansele sale de a juca sunt extrem de mici, Mazzarri se vede nevoit să lucreze cu un lot prea numeros pentru standardele sale, 28 de jucători, în condiţiile în care se ştie că fostul antrenor al lui Napoli se bazează pe cel mult 21-22 de fotbalişti. Şi nu trebuie să uităm că nerazzurri nu vor avea meciuri europene în acest sezon.

În plus, lipsa achiziţiilor promise (se repetă povestea din anii trecuţi) îl forţează pe tehnicianul interist să valorizeze ceea ce are la dispoziţie. Deocamdată, Mazzarri pare că ştie ce face şi a reuşit revitalizarea unor jucători dintre cei mai contestaţi, precum Jonathan şi Alvarez, dar a-i cere în aceste condiţii o clasare pe podium ar fi prea mult.

În acest moment, toate speranţele stau în experienţa, pragmatismul şi capacitatea lui Mazzarri de scoate maximum dintr-un lot limitat valoric şi lipsit de nume importante mai mult ca niciodată în ultimii 20 de ani. Pe undeva, este povestea carierei sale. Iar asta vine de la cineva care nu este fanul său.

Campagnaro este singura lovitură de mercato reuşită de Inter în această vară, pentru că este o lovitură să aduci un astfel de jucător gratis. În rest, câteva pariuri (Icardi, Belfodil, Taider) şi nişte petice (Wallace, Rolando, Andreolli). Departe de ceea ce se aştepta de la o echipă care doreşte să revină în prim-plan după două sezoane dezamăgitoare.

În condiţiile în care Juventus, Napoli, Fiorentina şi Roma s-au întărit considerabil, iar Milan are ceva în plus cel puţin la nivelul numelor din lot, o clasare pe locurile 4-5 nu ar fi doar un upgrade faţă de stagiunea precednetă, ci şi o mică performanţă.Sursa foto: calcissimo.com

By Ionut Tataru with 23 comentarii

23 comentarii:

 • Jerry says:

  40 de milioane de euro cheltuite in mercato? Sa fim seriosi, nu s-a cheltuit NIMIC.

  Icardi - 6.5 milioane de euro pentru 50 % (bani ramasi din iarna, de pe urma lui Sneijder)
  Belfodil - 5.5 milioane de euro pentru 50% (suma care va fi amortizata intr-un an din salariul pe care il avea Cassano)
  Taider - 5.5 milioane de euro pentru 50 % (bani obtinuti din cedarea lui Donati si Caldirola in Germania)
  Rolando - 1 milion de euro / imprumut (bani obtinuti din imprumutul lui Silvestre la Milan)

  Campagnaro, Wallace (imprumut), Andreolli - gratis

  Branca si Ausilio n-au avut la dispozitie niciun ban pentru transferuri. Cei doi au facut MAXIM posibil intr-o vara in care n-au avut niciun ban si in care au apelat la tot felul de artificii pentru a transfera ceva. In plus, acum au si palfon salarial.

  Juventus s-a intarit pentru ca are bani si a avut o politica sanatoasa de transferuri in ultimii ani. Napoli a luat o groaza de bani de pe urma lui Cavani, pe care i-a reinvestit. Bravo lor, dar eu cred ca, fara uruguayan si fara Mazzarri, vor fi mai slabi va anul trecut.

  Roma si Fiorentina s-au intarit? Eu cred ca-s mai slabe ca sezonul trecut. Lamela, Marquinhos, Osvaldo, respectiv Jovetic si Ljacic sunt pierderi importante, care se vor resimti.

  Unde ne clasam? Nu avem forta lui Juventus, dar avem putere sa ne batem cu celalalte. Daca jucatorii importanti nu vor avea parte de accidentari, atunci o sa avem un sezon frumos. Sunt sigur de asta.

 • mirifiq says:

  ba frate... si ofertele pentru pereira se impart in acceptabile si inacceptabile? ce prostie!!! si cum doamne iarta ma ajungem noi mereu in situatia in care toate panaramele sa nu vor sa plece de la inter...chiar asa aici se dau bani degeaba de toata lumea vrea sa ramana chiar daca nu joaca chiar daca nu e dorit chiar daca e impins cu piciorul afara....

 • Ionut says:

  Veniri:

  Handa - 7,5 mil (restul de 50%)
  Silvestre - 6 mil (transfer definitiv)
  Icardi - 6,5 mil (doar 50%)
  Belfodil - 7,5 mil (doar 50%)
  Taider - 5,5 mil (doar 50%)
  Laxalt - 2,5 mil
  Caldirola - 0,75 mil (restul de 50%)
  Mudingayi - 0,75 mil (transfer definitiv)
  Rolando - 1 mil (împrumut)

  Nu-s chiar 40, ci 38 (oricum cifrele diferă de la o sursă la alta), da' e clar că vorbim de peste 30 de milioane

  Plecări:

  Donati - 3 mil
  Caldirola - 2,5 mil
  Silvestre - 1 mil (împrumut)
  Duncan - 0,5 (împrumut)

  Deci pe undeva în jur de 8-9 milioane vânzări. Să spunem că trece şi salariile lui Cassano şi Stankovic la câştiguri, tot nu te apropi de jumătate din cheltuieli.

  Altfel, eu vreau din nou să amintesc că Branca n-a mai descoperit un chilipir de când eram eu mic. Julio Cesar, Maicon, chiar şi Lucio, au venit pe bani mai puţini sau la fel ca cele 8 milioane cheltuite cu Silvestre. Într-o perioadă în care la Inter ERAU bani. So, discursul ăsta ţine doar până la un punct

  Din partea mea, să avem un sezon perfect, să luăm campionatul şi Cupa şi o să accept fără nicio problemă că am greşit cu postul ăsta. Dar nu am de gând să-mi fac speranţe la un sezon frumos în condiţiile în care 10 dintre cei 11 care sunt titulari acum au terminat pe locul 9 anul trecut.

 • MishuB says:

  Salutare!

  Putem spera la o clasare pe locul 3 (la 1 si 2 nici nu ma gandesc) daca 2 din cei 3 tinerei promitatori vor confirma. De asemenea va conta si revenirea si forma lui Milito (mai ales) si Zanetti. Cred in continuare ca Milito mai are vana in el sa duca atacul cu Palacio si Icardi in postura de rezerva.

  Totodata ne va mai salvca si faptul ca jucam doar campionatul si faptul ca Mazzarri e constient de situatie si e foarte, foarte hotarat sa faca din rahat bici. E o provocare pt el.

  Totusi, Mazzarri nu ne poate salva chiar la nesfarsit prin tactica lui si asezarea jucatorilor in teren. Lotul isi va arata slabiciunile pe parcurusl campionatului. Mazzarri va avea nevoie si de noroc.


  Astept cu nerabdare meciul cu Juve sa vedem cum stam cu adevarat :) Personal cred intr-un egal, un 0-0 sec si visez la o victorie, un 1-0 la fel de sec, stil Italian asa.... sa moara conti


  Forza inter!

 • Jerry says:

  Silvestre - 6 mil (transfer definitiv)
  Mudingayi - 0,75 mil (transfer definitiv)

  Stim cu totii cui trebuie sa-i multumim pentru astia doi, plus Scheletto, nu?

  Pai daca il pui pe Handanovic in aia 40, atunci te contrazici cu numarul de titulari! Suma de transfer pentru vara asta a fost 0! Sunt dezamagit de Moratti, dar nu-l condamn. Doar nu era sa bage bani ca apoi sa-i lase lui Thohir.

  Belfodil a fost vreo 5,5. S-au mai dus 2 milioane spre Parma, dar pentru doi pusti.

  Ce-a descoperit Branca in ultima vreme, cand n-a mai existat niciun ban de transferuri:

  - Juan (adus cu 2 milioane, acum valoreaza cel putin 10)
  - Kovacic (adus cu 15, ce-i drept, dar in cativa ani vom putea lua 30, cu usurinta)
  - Botta (adus gratis). Multora poate nu le spune nimic, dar o sa vedeti ce e de capul lui.

  Branca isi face in continuare treaba, dar cand bani nu sunt e foarte greu sa gasesti top player.

 • andrei says:

  Dincolo de toate nemultumirile de transferuri.. care credeti ca este solutia pentru un Inter din perioada 2000-2011? Sa vanda MM? Sa asteptam 2-3 ani sa avem stadionul nostru? Care e directia? Eu personal asta nu inteleg.. incotro?

 • adrianpopa says:

  Eu zic ca e ok ca nu ne-am dat putinii fotbalisti de valoare pe care ii mai avem si pentru care au existat discutii: Guarin, Handanovic si Rannochia. In rest, lot slab.

  O observatie - e vorba de Cellino (patronul lui Cagliari), nu Cellini (probabil greseala de tipar).

  Bafta!

 • Ionut says:

  Pe bune, o să-i pui pe Silvestre şi Mudingayi în cârca lu' Strama, în condiţiile în care se discuta despre ei încă dinainte ca el să fie confirmat? Oooook!

  Cât despre Schelotto, îmi amintesc o declaraţie recentă a lui Branca în care spunea că Strama i-a cerut un lateral ofensiv pe dreapta şi asta a fost soluţia. Deci nu a spus numele lui. Da' să spunem că-l putem trece în contul lui...

  De acord cu Juan, scăparea mea, dar despre Botta hai întâi să vedem...

  În schimb, bine că spui despre Silvestre şi Mudingayi, iar pe Kova îl treci la activul lui Branca. În condiţiile în care el nu a fost implicat deloc în transferul croatului.

  Să recapitulăm... Ultima zi a perioadei de transferuri din ianuarie, niciuna dintre soluţiile pentru mijloc nu s-a concretizat. Vine Strama şi-şi aminteşte că l-a văzut pe puşti şi că-i place. Agentul lui Cassano zboară la Zagreb, Strama face 13-14 în biroul de la club şi e în legătură telefonică permanentă cu negocierile până la final... Dap, transferul lui Branca.

  Altfel, de ce să te gândeşti că-l dai peste câţiva ani, indiferent de sumă? Eu unul nu m-am obişnuit şi nici nu cred că o pot face cu ideea că am ajuns un club care creşte jucători pentru alţii.

  Cât despre felul în care îşi face Branca treaba, am văzut în ultimii trei sezoane, când a adus doar jucători potriviţi pentru ceea ce jucau antrenorii. Iar în 2010 şi chiar 2011 a avut mai mulţi bani de cheltuit. Şi nu cred că toţi cei veniţi au fost ceruţi de antrenori sau au fost mofturi de-ale lu' Moratti.

  În fine, nu pot să nu remarc că şi anul trecut pe vremea asta erai foarte mulţumit de mercato. Iar ăla, în comparaţie cu ăsta, chiar a fost unul reuşit...

 • Ionut says:

  Tu eşti şocat sau ceva de te tot repeţi? Bine că avem doar două competiţii anu' ăsta, că altfel începeai iar cu Tripla or something...

 • WooZie says:

  Eu cand aud de mercato un singur lucru imi vine in minte. Sneijder... cum dracu l-am dat pe asa bani marunti nu stiu.

  In rest, sunt de acord cu deki: Sa vina enventuuuuuu in pll!!!!

 • Jerry says:

  Anul trecut am avut mercato bun, antrenorul a fost unul ne-bun, ca sa fiu bland...

  N-am spus ca mercato de anu' asta e bun, ci ca s-a facut maxim posibil cu resursele pe care Moratti le-a pus la dispozitie. Adica niciun euro pt transferuri.

  Bineinteles ca pe Kovacic nu l-a transferat Branca, doar a dat randament. Daca nu dadea, il treceam tot in contul lui. Eu stiu ca il urmaream pe croat de o buna perioada de timp inainte sa-l luam. Ca l-a placut si Stramaccioni, ma gandesc ca da. La ce calitati are, era cam greu sa nu-l placi.

  Sunt tare curios totusi: ce-ar fi trebuit sa faca Branca in vara asta cu 20 si ceva milioane de euro pe care sustii ca i-a avut? La cine sa renunte dintre Icardi, Taider si Belfodil? Pe cine sa aduca in locul lor?

  PS: Trece-l si pe Palacio in dreptul astuia pe care il blamezi atat. Cam ne tine de unul singur atacul in ultima vreme.

 • deki says:

  Pe WooZie l-am hipnotizat,le dau incredere baietilor cum le dadea Jose de mancau terenul.

  Avem 6p dupa 2 etape,0 goluri primite,in cupa am rupt-o pe CitaZapacita,nu suntem angrenati in Europa,avem cel mai bun portar din serie A,am facut cel mai bun transfer,avem 2 fundasi laterali care marcheaza si paseaza meci de meci,am vandut cele mai multe abonamente,avem un antrenor care e motivat,revine Milito,avem cel mai promitator jucator(Kovacic),avem un lot numeros si valoros si putem oricand sa schimbam un titular cu unul de valoarea lui,Chivu e accidentat nu mai avem grija lui si suntem LA SQUADRA PIU BELLA DEL MONDO!

  Cum plm sa nu speram la event?!?!

 • Ionut says:

  Să sperăm dracu' că anul ăsta o să fim scutiţi de accidentări, decizii naşpa ale arbitrilor în momente dificle, că altfel iar e antrenorul ne-bun. În fond, tre' să fie şi Mazzarri odată demis în carieră în Serie A, nu? A venit la locul potrivit.

  Ok, am înţeles. Branca a făcut doar lucruri bune, doar Moratti şi antrenorii au fost de vină pentru rezultatele din ultima vreme. Ah, şi lipsa banilor...

 • tibi says:

  In putinul timp de cand e la echipa, Mazzari mi-a dat ceva sentimente asemanatoare cu Mancini sau Mourinho. Nu il compar cu ei dar, simt ca suntem pe drumul cel bun. De la mine de la tastatura se vede locul 3 :))) Ca interist, tre sa fi optimist!

 • KongMing says:

  Fara bani este destul de greu,nu cred ca Branca a incercat sa cumpere ce-a putut si el,cu ce-a avut la dispozitie,vad ca multi il criticati pe Branca pentru ca nu a adus jucatori buni/de valoare/cu nume.Cine se gandea atunci cand l-a adus pe Milito la 29 de ani ca acesta va deveni idol pe Meazza?si cu ce bani l-a cumparat?Daca ar fi avut,si in prezent,daca ar avea mai multi bani la dispozitie sunt sigur ca ar transfera jucatori buni.Eu am incredere in Branca,dupa cati bani a avut la dispozitie,eu cred c-a transferat ceva pe masura.Pe Icardi il stiu de la Sampdoria,e jucator bun,mi-l doream la Inter,la fel si Belfodil..sunt jucatori de calitate,o sa vedeti!:)

 • Anonim says:

  Branca are experienta,si chiar daca nu tot timpul a reusit sa aduca calitate dar niciodata nu a transferat caractere dificile(ibrahimovici muntari),vanzatori 0,pariori 0,sau clubberi(adriano vieri)
  Ma gandesc ca trio-ul campagnaro-rannochia-juan jesus se sudeaza si va avea meciuri jucate va fii beton.

  tutti66

Leave a Reply