follow

10 MOMENTE DEFINITORII ALE EPOCII MORATTI

Image and video hosting by TinyPic

1997 - Transferul lui Ronaldo

Încă de la când a preluat clubul, în februarie 1995, Massimo Moratti nu şi-a ascuns intenţia de a readuce Interul în prim-planul fotbalului italian şi mondial. Investiţiile importante nu au lipsit, astfel că la Milano au ajuns Djorkaeff, Zamorano, Ince sau Zanetti. Dar adevărata lovitură, declaraţia de intenţie practic, a venit în vara anului 1997, când Il Presidente a băgat adânc mâna în buzunar pentru a-l cumpăra pe Ronaldo de la Barcelona. Prima mare lovitură a epocii Moratti, care a aprins imaginaţia suporterilor şi motivul pentru care mulţi puşti au devenit interişti.



26 aprilie 1998 - Marele Jaf

Transferul lui Il Fenomeno a transformat-o pe Inter într-o pretendentă certă pentru Scudetto. Iar nerazzurri s-au lansat într-o cursă umăr la umăr cu Juventus, a cărei punct culminant a fost meciul direct de la Torino, de pe 26 aprilie 1998. Este partida despre care încă se discută şi astăzi şi care născut controverse inclusiv în Parlamentul italian. Piero Ceccarini a fost personajul negativ al zilei, neacordând Interului un penalty evident la un fault clar al lui Iuliano asupra lui Ronaldo. Bianconeri au câştigat în cele din urmă cu 1-0 şi s-au desprins decisiv în fruntea clasamentului, iar Moratti a trebuit să mai aştepte aproape un deceniu primul său titlu.



6 mai 1998 - Primul trofeu

Şi totuşi, sezonul 1997/98 i-a oferit o bucurie lui Massimo Moratti: primul său trofeu ca preşedinte al Interului. Acesta a venit pe 6 mai 1998, la Paris, când nerazzurri au câştigat de o manieră entuziasmantă finala Cupei UEFA disputată împotriva lui Lazio. Dacă mai era nevoie, evoluţia lui Ronaldo de pe Parc des Princes a confirmat pentru toată lumea că investiţia uriaşă făcută pentru cumpărarea brazilianului a meritat până la ultimul bănuţ.



5 mai 2002 - Lazio - Inter 4-2

Ca o ironie, echipa împotriva căreia Moratti a obţinut primul trofeu i-a refuzat şansa de a sărbători primul Scudetto. 5 mai 2002 este, probabil, simbolul tuturor eşecurilor suferite de Il Presidente în primii săi ani la Inter. Din fericire, nerazzurri au găsit puterea de a o lua de la capăt şi, peste puţin timp, a început epopeea epocii Moratti.



2004 - Roberto Mancini devine antrenorul Interului

Startul a fost dat în vara lui 2004, când Massimo Moratti l-a angajat pe Roberto Mancini ca antrenor. Un vis vechi al preşedintelui, care l-a dorit pe Mancio la Inter încă din perioada în care acesta era încă jucător, dar acesta a preferat să meargă la Lazio. Venirea lui Mancini a avut un impact imediat. La primul său sezon pe banca nerazzurrilor, a fost cucerită Cupa Italiei, primul trofeu intern după o pauză de 16 ani. Succesul a fost completat de Supercupa Italiei, câştigată chiar pe terenul lui Juventus, şi o a doua Cupă consecutivă. A fost semnalul că Inter poate visa la mai mult. Mai mult însemna titlul...

2006 - Calciopoli, Scudetto, Ibrahimovic

Vara anului 2006 avea să schimbe centrul de putere din Serie A. Izbucnirea scandalului Calciopoli, retrogradarea lui Juventus şi titlul la masa verde pentru Inter. Un Scudetto atât de drag lui Moratti, nu doar pentru că era primul al gestiunii sale, ci pentru ceea ce simboliza şi încă simbolizează. Tot atunci a venit şi una dintre marile lovituri de mercato: transferul lui Ibrahimovic. Suedezul avea să contribuie decisiv la următoarele trei succese în campionat, consfinţind hegemonia nerazzurra în Italia.

Image and video hosting by TinyPic

2008 - Jose Mourinho devine antrenorul Interului

Sunt mulţi, printre care şi subsemnatul, care consideră că aceasta a fost cea mai bună decizie luată de Massimo Moratti în cei 18 ani de preşedinţie. Il Presidente tocmai îl găsise pe propriul său Herrera.



2009 - Schimbul Ibrahimovic - Eto'o

Pentru ceea ce avea să se întâmple un an mai târziu, schimbul Ibrahimovic - Eto'o a fost esenţial. Nu doar că Inter a reuşit să scape de dependenţa de un jucător, dar tranzacţia cu Barcelona a permis realizarea unui mercato spectaculos, iar nerazzurri au devenit cu adevărat o echipă. Cea mai bună afacere a lui Moratti (un lucru evident indiferent de unghiul din care priveşti) a pregătit terenul pentru cel mai de succes sezon din istoria clubului.

2010 - Tripla şi Mondialul cluburilor

Dacă 5 mai 2002 este simbolul tuturor eşecurilor lui Moratti, atunci 2010 este simbolul victoriilor sale ca preşedinte. Anul în care Interul lui Massimo a călcat pe urmele Interului lui Angelo şi chiar mai departe. Tripla rămâne o performanţă unică pentru fotbalul italian, iar câştigarea Mondialului cluburilor era un obiectiv la fel de important ca şi Liga Campionilor pentru Il Presidente. Campioni di tutto!



2011 - Vânzarea lui Eto'o

Cedarea atacantului camerunez la Anzhi a fost semnalul că cel mai de succes ciclu din istoria clubului a ajuns la final. Pentru mulţi, vânzarea lui Eto'o simbolizează şi momentul în care Moratti şi-a pierdut ambiţia. Inter a intrat în perioada de austeritate, o perioadă fără rezultate şi cu multe dezamăgiri. Ultimele două sezoane au fost, probabil, cele mai dificile din cei 18 ani ai lui Moratti. Cedarea pachetului majoritar de acţiuni a venit firesc.

Mai jos aveţi un sondaj în care vă invit să votaţi cele mai importante trei momente ale epocii Moratti.



Surse foto: corriere.it, inter.it

By Ionut Tataru with 8 comentarii

8 comentarii:

 • deki says:

  Am votat:

  Transferul lui Ronaldo - Ronaldo pentru mine a fost ceva inegalabil
  Jose antrenorul Interului - Eram fascinat de el din perioada Porto. Pentru mine e cel mai mare antrenor care a existat vreodata.
  Tripla si Campionatul Mondial - Cred ca toti interistii au votat asta :)

  In loc de "marele jaf" sau "vinderea lui Eto'o" as fi bagat "transferul lui Zanetti" :)

  Cel mai mare jucator din istoria interului,cel mai galonat,cel mai iubit,cele mai multe meciuri si tot asa :)

 • Marius says:

  Jose antrenorul Interului - pentru ca fara el nu exista Tripla si Campionatul Mondial
  Tripla si Campionatul Mondial - cred ca asta a fost visul oricarui interist.
  5 mai 2002 - Am fost la o repria de Scudetto. Dezamagirea, cel putin pentru mine, la vremea aceea un copil de 12 ani, a fost foarte mare.

 • WTF says:

  bineinteles ca eu o sa aleg 4 momente :))

  ... 1997 - Transferul lui Ronaldo
  ... 2008 - Jose Mourinho devine antrenorul Interului
  ... 2009 - Schimbul Ibrahimovic - Eto'o
  ... 2010 - Tripla şi Mondialul cluburilor

 • WTF says:

  ... m.am panicat putin dupa o prima postare de 5 randuri dar te.ai tinut de promisiune si ai revenit in forta cu super postari ...

  ... ca interist ... in ultimii 2 sau 3 ani descoperirea blogului a fost cel mai bun lucru care mi s.a intamplat ... Ionuţ Tătaru este cel mai tare ! :)

 • Cosmin07 says:

  deci ma simt de park ar fi murit, nu cum ca ar fi actionar in cadrul clubului :( hai s o lasam mai moale ca nu murisigur are clauze serioase si poate reveni in fata daca ala nu baga bani cum trebuie

 • Ionut says:

  Păi nu zice nimeni că a murit, dar chiar e o schimbare şi una importantă. E normal să se facă tot felul de bilanţuri în astfel de momente :)

Leave a Reply