follow

PASIUNEA LASĂ LOCUL PRAGMATISMULUI

De acum, va câştiga pragmatismul”, a spus Massimo Moratti, ieri, în discursul de la finalul Adunării Generale a acţionarilor, care a consfinţit trecerea clubului în mâinile lui Erick Thohir şi ale partenerilor săi. Pragmatismul despre care vorbeşte deja fostul preşedinte al nerazzurrilor va înlocui pasiunea din ultimii 18 ani, o perioadă caracterizată de succese unice în istoria de peste un secol a Interului, dar şi de eşecuri răsunătoare. Acestea din urmă au venit şi din cauza unei pasiuni duse de multe ori la extrem. Nu este neapărat un reproş, ci mai mult o constatare. În fond, Moratti a fost atât de iubit şi de apreciat şi pentru acest lucru.

Image and video hosting by TinyPic

De ieri, Il Presidente (va avea mereu această titulatură) a ieşit din scenă pentru a intra în Pantheonul Interului şi chiar al fotbalului italian. Îi rămâne rolul de preşedinte onorific, poziţie din care va contribui la realizarea unei tranziţii cât mai liniştite spre noua conducere (în acelaşi scop, fiul său, Angelomario, a fost numit vicepreşdinte). Probabil că va rămâne un element important din punct de vedere al imaginii, al comunicării şi al relaţiei cu presa şi fanii, dar deciziile nu-i vor mai aparţine. E corect să se întâmple astfel, iar Moratti dovedeşte coerenţă în decizia pe care a luat-o. Fără a uita de propriul orgoliu. Un OM ca el nu poate ajunge în postura de a asculta de ordinele altuia, după ce, timp de aproape de două decenii, a controlat totul.

Moratti nu a putut fi niciodată pragmatic. Era şi încă e prea îndrăgostit de Inter pentru asta. Dar, într-un fotbal precum cel de astăzi, pasiunea nu mai este suficientă, oricât de dureros sună. Schimbarea este firească. Paradoxal, putem spune că tocmai această retragere din scenă reprezintă o dovadă de pragmatism, venită totuşi tocmai din iubirea necondiţionată faţă de club şi tot ceea ce înseamnă el.

Inter nu e un club ca oricare altul, „Inter e un sentiment care se transmite”. Asta a preluat Moratti în urmă cu 18 ani şi asta dă mai departe. Dar acest sentiment trebuie să vină în zilele noastre, să se modernizeze, să devină global. Pentru asta e nevoie nu doar de pasiune, ci şi de muncă, multă muncă, de rezultate, de un plan bine pus la punct, de o politică sănătoasă din punct de vedere financiar, de creativitate. De pragmatism.

Despre toate a vorbit Erick Thohir, al 20-lea preşedinte din istoria Interului. La prima vedere, pare omul potrivit. Un om de afaceri de succes, venit dintr-o piaţă emergentă din punct de vedere economic, tânăr, ambiţios, vizionar, maestru al comunicării, atent la detalii, educat şi disciplinat. S-a făcut rapid simpatic, zâmbind aproape fără încetare şi având un discurs decent şi la obiect. A mulţumit tuturor, începând cu familia Moratti şi terminând cu fanii, fără a uita de partenerii săi, de familie, în special soţie, şi de cei care îl sfătuiesc.

E prea devreme să ne dăm seama cum şi ce gândeşte Thohir. Poate că-şi imaginează că a făcut o superafacere, deşi rămâne de discutat dacă deţinerea unui club profesionist de fotbal e o afacere. Până acum, mai mult sau mai puţin, puţini investitori pot spune că au câştigat din fotbal. Este cert însă că indonezianul s-a ales cu o popularitate şi o vizibilitate mai mari decât în trecut. Dar acestea vin şi cu o uriaşă responsabilitate, aceea de a aduce succesul. Iar în cazul Interului, şi al Italiei în general, este de preferat ca acesta să vină cât mai repede. Răbdarea nu există în dicţionarul din il calcio.

Thohir nu pare un nebun venit în fotbal pentru a arunca cu banii în stânga şi-n dreapta. Nu pare din categoria celor care vor să cumpere imediat succesul. Aduce mai mult cu un om hotărât să-l construiască. Cel puţin, asta reiese din discursul său. Noul preşedinte a vorbit despre necesitatea de a atrage un număr cât mai mare de fani din Asia şi Statele Unite şi despre nevoia de a obţine rezultate pe teren, pentru ca, în următorii zece ani, Inter să poată rămâne în elită. A spus că punctul de plecare îl reprezintă ceea ce a găsit deja la club, infrastructura de la Appiano şi munca lui Mazzarri din ultimele luni. Pornind de aici şi respectând tradiţiile clubului, el şi partenerii săi au rolul de a face restul. Pentru asta îşi vor folosi pasiunea, vor munci din greu şi vor aduce creativitate. Un cuvânt nou, în special în ceea ce priveşte marketingul, şi un lucru care a lipsit în epoca Moratti, care a condus echipa după o cu totul altă logică.

Putem prelungi discuţia despre proiectul lui Thohir la infinit şi să aducem vorba inclusiv despre chestiunea unui nou stadion. Dar totul s-ar reduce doar la simple speculaţii. Va mai trece ceva timp până vom înţelege pe de-a-ntregul care este noul drum pe care îl va urma Inter. Pentru moment, atenţia tuturor se îndreaptă spre transferuri şi spre schimbările din organigrama clubului, inveitabile în astfel de situaţii.

S-a terminat în sfârşit lunga perioadă de incertitudine, dar începe o alta, în care toată lumea din club va fi sub observaţie. Cu certitudine, este nevoie de o intervenţie în mercato încă din ianuarie. Nu doar pentru că, din punct de vedere al imaginii, este important să te prezinţi cu o achiziţie spectaculoasă, dar şi pentru că ratarea calificării în Liga Campionilor pentru al treilea an la rând ar fi un început cu stângul. Şi, aşa cum am observat în ultimii doi ani, absenţa din Liga Campionilor înseamnă mai puţini bani şi, implicit, posibilităţi mai mici de a atrage nume mari. La nivelul clubului, probabil că vom aştepta finalul sezonului pentru schimbări radicale. Până atunci, mai mult ca sigur, Branca şi Ausilio se vor ocupa în continuare de mercato, iar restul oficialilor îşi vor păstra responsabilităţile.

Nu avem de unde să ştim cât timp va rămâne Thohir la Inter. Ca o statistică, din 1932 până în prezent, exceptând scurtul mandat al lui Facchetti, niciun preşedinte interist nu "a domnit" mai puţin de 10 ani. Stabilitatea este la fel de importantă ca şi celelalte aspecte.

Indiferent cât de lung va fi mandatul noului preşedinte, nu ne rămâne decât să-i urăm succes şi să sperăm că va avea măcar jumătate din pasiunea şi din performanţele lui Moratti. Şi pragmatismul care i-a lipsit acestuia.Sursa foto: inter.it

By Ionut Tataru with 23 comentarii

23 comentarii:

 • deki says:

  Eu sper sa bage bani la greu in echipa si sa aduca 3-4 jucatori de genul David Luiz,Xabi Alonso,Robben si Dzeko.

  David Luiz nu joaca la Chelsea,Alonso termina contractul cu Real,Robben s-a certat cu boul pamantului de Pep si nu mai are viitor la Bayern,Dzeko nu joaca la City.

  Cu astfel de jucatori Inter poate sa revina unde ii este locul,in primele 5 cluburi din Europa. Daca imi vine cu transferuri de genul Gilardino si Kucka il scuip intre ochi, transferurile astea le facea si Moratti.

  Cinta,gila Inter cinta !!!

  Un "Amala,pazza Inter amala" in indoneziana :))))) Sper c-am zis bine :P

 • raz says:

  Delirezi prietene...o sa cumpere un Naingolan si restul o sa promoveze pustime. Iar cat despre PEP e mult peste fantezia ta Mourinho. Echipele lui Pep domina adversarul net, pe cand Mourinho prefera sa ii invite pe altii la joc....

 • deki says:

  Delirezi tu amice daca crezi ca asta e blogul piticilor porno sau al lui Bayern. Probabil pana in 2011 te-ai uitat la Darts.

 • raz says:

  Iubesc INTERUL si inteleg pasiunea si sacrificiul din fotbal mai bine decat tine. Pt mine INTER inseamna : Meazza,Mazzola, Zenga, Bergomi, Moratti, Zanetti, Bergomi, Cordoba..etc
  Tot o dai cu Mourinho de ma ustura ochii pe aici. Da, a obtinut performante, dar a fost platit cu varf si indesat pt ele si a plecat repejor la REAL (de, acolo putea sparge bani in voie). "special one" - ma face sa rad - parca nu exista si ancelotti, lippi, ferguson, guardiola si altii. A spart o avere la Chelsea si au luat CL cu alt antrenor. Nu m-ar mira sa se intample la fel si la REAL.

 • deki says:

  :))))))))))))))) Oh Doamne! Bine naibii ca nu-l inteleg ca tine,m-ar ustura ochii si pe mine :)))))))

 • Ionut says:

  Oh, well... Când vorbeşti despre Inter, poţi s-o dai cât vrei cu Herrera şi cu Mourinho. De numele lor sunt legate cele mai mari performanţe din istoria clubului. Reacţia ta îmi seamănă cumva cu cea a lu' Rafa, care nici nu venise bine la Appiano şi a cerut să dispară pozele cu Jose :)))))

  Mă rog, în fond, e chestie de gust. Poa' să-ţi placă sau nu de Jose, să-ţi placă sau nu stilul lui de fotbal. La fel şi în cazul lui Pep. Da' când vii pe un blog al Interului să zici nasoale despre Mou, Zanetti, Cambiasso sau alţii de genul ăsta nu te aştepta la aplauze.

  Zic şi eu, nu dau cu parul.

  Altfel, încă aştept păreri/speranţe despre prezent sau viitor. Până acum, cu Mou sau fără Mou, Deki a fost singurul care a vorbit pe subiect :)

 • raz says:

  Ai pus puntul pe I Ionut si am inteles ideea. Pur si simplu pt mine mourinho nu e niciun special. Atata tot. Cat despre investitii, eu cred ca mai mult de 1-2 jucatori de valoare medie (ex:Naingolan) nu vor veni in iarna iar locul 3 este destul de greu de obtinut. Oricum mai aratam a echipa spre deosebire de anul trecut. Seara buna

 • WooZie says:

  Eu inca astept un pic inainte sa imi dau cu parerea ca deja vad in presa ca a vb Valentino Rossi cu Thohir despre aducerea lui Messi :))

 • mirifiq says:

  Deki :) Nu cred ca va fi chiar asa... daca vor veni nume grele cred ca vor fi maxim 2 anu viitor... a spus clar omu pe ce se va axa...nu voi astepta neaparat pe xabi alonso sau luiz de la thohir insa astept o initiativa, nici mazzari nu cred ca asteapta asa ceva.. nu e un om care a dat peste bani intr o saptamana gen seicii p.... ca sa poata sa i arunce in genul alora...dupa cum vezi city nu functioneaza nici asa cel putin, iar psg functioneaza ca n are cine sa i incurce...in contextul ultimilor ani chiar ma bucura schimbarea fiindca ma tine in suspans, daca ar fi ramas moratti stiam la ce sa ma astept...nu neaparat de staruri avem nevoie...

 • deki says:

  @MIRIFIQ Imi aduc aminte de Figo (33) care a venit la noi la final de cariera si a fost senzatie. Experienta,valoare,lider,jucatorii cand vad nume grele langa ei pe teren prind mai multa incredere. Deaia zic,2-3 jucatori ca Alonso si pornim de undeva. :)

  http://www.youtube.com/watch?v=5crP-MZP27U

 • seby says:

  Pai nush ce sa zic momentan, as vorbi ca presa italiana, din fund. Sper ca prin pragmatism se va intelege planificare, inovatie, fermitate in decizii, atentie la detalii si nu zgarcenie, indecizie si bulibaseala. Vorbe s-au tot asternut de acum, DeVito asta indonezian a vorbit despre una-alta insa astept sa observ semnele prin fapte, ca de ex mercato de iarna. Din ce zice prin interviuri si conferinte pare ok, momentan nu pun botu', parca as vrea sa sparga pusculita in iarna cu vreo 3 oameni de certa valoare pt a forta cu adevarat un loc in primele 3 da' ceva-mi spune ca n-o sa fie chiar asa. Vad ca ideea unui stadion nou e de interes inca si imi place asta.

 • Ibrahim says:

  La cat de calculat e - cel putin asta reiese din declaratii - nu se va arunca la nume asa mari. Cel putin nu atat de repede. El vede un proces lent, un plan bine pus la punct, de durata. Are niste idei clare: vrea sa faca din Inter un brand care sa "vanda" - vrea sa extinda numarul de fani, vrea sa prinda cati mai multi oameni din Asia si SUA. Da, e adevarat ca pentru a scoate bani din asta, e necesar ca in echipa sa fie nume mari...jucatori cu imagine pentru care lumea sa plateasca, sa vina sa-i vada la lucru, sa cumpere produse cu insemnele clubului.
  Ceva investitii o sa faca in iarna. Dar, eu nu cred ca se vor arunca prea mult. Foarte importanti sunt si "colaboratorii" lui, Roeslani imi pare un om influent.
  Nainggolan? Daca se intampla, cred ca e o mutare eficienta si inteligenta in acelasi timp, datorita originilor sale indoneziene. O sa faca ceva valva in Indonezia, ca tot au uneltele media potrivite, cu toate ca de fapt, el e belgian. In conditiile astea, Nagatomo it's a must.
  Daca ar veni oamenii precizati de Deki cred ca oricare dintre noi s-ar declara cel putin foarte multumit, dar nu cred. Si sunt multe aspecte - dorinta jucatorilor, batalia cu alte cluburi care i-ar putea lua, salariile, prezenta in UCL, sistemul de joc si dorinta antrenorului.
  Eu cred ca Interul o sa fie un mix de jucatori tineri, de perspectiva, jucatori cu nume si cu experienta si cateva elemente "exotice", care sa "prinda" in zonele in care ei vor sa vanda.


  Legat de "scandal" -
  Mourinho, chiar daca nu e agreat de multi o sa fie unul dintre cei mai buni antrenori din lume si unul dintre cei mai mari si mai importanti antrenori care au fost la Inter...de cand s-a infintat clubul. Ca a spart banca la Chelsea si nu a luat UCL si a reusit alt antrenor asta, e adevart. Dar la fel de adevarat e si faptul ca la Porto si Inter nu a spart nicio banca si a luat UCL. Mourinho a avut rezultate notabile la toate echipele pe la care a fost. Nu are cel mai atractiv fotbal, e adevarat, dar asta nu conteaza cat timp are rezultate. Nu conteaza cine face mai mult spectacol, conteaza cine e mai eficient. Pragmatismul primeaza.
  Da, si mie imi place sa vad o echipa care practica un fotbal incantator, insa daca obtinem rezultate si jucam "urat" sunt multumit. E ok.
  Pep a beneficiat - si inca beneficiaza- de echipe foarte puternice - cu bani multi si cu jucatori buni si/sau de echipe deja construite. Insa, se vede mana lui. Nu poate contesta nimeni asta.
  Ambii sunt antrenori buni. Au stiuluri diferite, dar ambii au obtinut rezultate.
  Sunt curios ce o sa faca Pep la Bayern si sunt curios daca Mourinho o sa poata face ceva in plus fata de perioada precedenta de la Chelsea.

 • WTF says:

  o zic pt. a 3-a x ... INTER nu este DC. UNITED ... sunt OPTIMIST ...

  nu sper la super transferuri in iarna ... sper totusi ca primul transfer sa fie un nume mare ... nu cred ca primul transfer in era Thohir o sa fie Gilardino ... :)

 • seby says:

  Bai, ireal, presa asta din cizma e ceva special! Nici Milito nu mai stie de cand a jucat titular ultima oara insa se parleste IAR de un vice Milito (despre Pinilla se abereaza). Iar Thohir s-o lase flasca cand o da cu CL 2016 ca ma simt luat peste picior.

 • WTF says:

  deseara . la radio . ceva ?

  daca DA . roaga.i sa nu te mai intrerupa cand vb. ca ma scot din minti :)

 • nerazzurr says:

  Echipele lui Mou nu joaca spectaculos??pai Realul a fost o masina de goluri pe timpul lui..cu Ancelotti ce spectacol vdm?...sau un joc spectaculos inseamna aa pasezi mingea din 2 in 2 m...legat de Thohir pare ambitios si asta e bine..la ce vrea el ca Inter sa si faca multi suporteri in toata lumea..va face asta daca va aduce macar 2 3 nume importante ..iar legat de copii talentati e un lucru foarte important doar ca trebuie o selectie foarte vine facuta si luati jucatori de certa valoare ..mi l as dori mult pe Dzego e un atacant care imi place mult si la Inter ar merge bine sunt sigur..dar cel mai important e sa aducem jucatori de valoare pe benzi la sistemul lui WM.

 • boboin says:

  Mou a adus liga campionilor si asta CONTEAZA. cu ce ma incalzea daca juca mai spectaculos cu Mancinii si pierdeau mereu in optimi?
  Daca vine Mou inapoi si o sa impuna acelasi joc dar castiga iar Liga sunt cel mai fericit.
  Iar cu Real a fost singurul care i-a luat titlul actualei Barcelona.
  respect Mou forzza inter.

 • boboin says:

  cat despre jucatori se poate face o echipa puternica si fara vedete. cu mult cap si ambitie, se poate construi un alt Dortmund.
  Asta bineinteles daca nu sunt facute transferuri numai de dragul de a transfera pe cineva(vezi Pereira sau Rochi)

 • Mishu B says:

  Salutare!

  Va pleca Pereira si va veni o extrema stanga... am vazut ca e vehiculat numele unui pustin de la porto (parca 10 milioane de Euro).

  Pe Naingollan deja il vad la Inter. Cred ca se va insita pe Dzeko, mai ales ca si el a spun ca vrea sa joace mai mult fotbal si nu e multumit la MC. Nu stiu pe dreapta daca se va schimba ceva...incep sa cred ca Mazzari va ramane cu Jonathan.

  Chestiile de genu Messi si Ronaldo si numai stiu cine sunt baliverne. Nu le cred si ca sa fiu sincer nici nu le doresc. cu banii de Messi faci 2 echipe bune.
  Nu cred ca se vor investi mai mult de 30-40 milioane in iarna. Poate la vara se va intampla ceva mai substantial si eventual cu unu, doi jucatori care sa vanda tricouri. Nu m-ar mira sa vedem inca un jucator asiatic la Inter, gen Kagawa... Parca vad o schimbare Ranocchia - Kagawa la vara, Stiu ca David Moyes il vrea la MU pe broscoi de cand a venit.

  Din declaratiile lui E.T. am observant ca ar dori sa insite pe tinerei, un proiect de 3 ani care sa ne duca la finala din 2016.

 • MishuB says:

  E posibil....dar cred ca va alege Inter. Nu are concurenta...deocamdata :) Poate Icardi ma contrazice

 • Anonim says:

  Zeman pe unde a antrenat a avut numai echipe ce jucau spactaculos,trofee 0.
  Daca nu esti pragmatic degeaba,tin minte la un meci Inter-Roma ranieri le-a pus lui totti&co filmul gladiatorul(2h),Mourinho a studiat jocul romei timp de 18 ore,a facut un rezumat de 30 de min. Rezultatul:il cunoasteti I-AM BATUT.
  Citesc numai prostii legat de mercato,eu sincer nu cred nimic pana nu vad primul transfer al erei Thohir.

  tutti66

Leave a Reply